Lisätietoja

Hackathon – mikä se on?

Sanoista ”hack” ja ”marathon” muodostuva “hackathon” tarkoittaa intensiivistä lyhytkestoista tapahtumaa, jonka aikana joukko ihmisiä kokoontuvat yhteen suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteistyön voimin erilaisia ohjelmistoja tai sovelluksia. Hackathonit kestävät yleensä yhdestä päivästä viikkoon.

Tavoitteena on aidosti hyödyllisten palveluiden ja sovellusten luominen. Hackathoneilla on kuitenkin myös puhtaan sosiaalinen funktio – ne mahdollistavat eri taustoista tulevien ammattilaisten tai tietystä aiheesta kiinnostuneiden ihmisten tapaamisen sekä uusien kumppanuuksien solmimisen.

Kulttuurihackathoneissa voidaan lisäksi toteuttaa erilaisia taide- ja kulttuuriteoksia. Tavoitteena on yhtä lailla hyödyllisten palveluiden luominen, mutta yhtä tärkeää on ihmisten osallistuminen yhteisen kulttuuriperinnön tuottamiseen sekä kulttuuriaineistojen tarjoamien mahdollisuuksien ymmärrettäväksi tekeminen.

Hack4FI – Hack your heritage

Hack4FI perustuu tanskassa jo kolme kertaa onnistuneesti toteutettuun Hack4DK – Hack your heritage -hackathoniin. Nyt ensimmäistä kertaa Suomessa pidettävä tapahtuma on hybridi tanskan tapahtuman lisäksi muita Euroopassa järjestettyjä menestyksekkäitä kulttuurihakathoneja – saksalainen Coding da Vinci sekä Iso-Britannian Culture Hack.

Hack4FI tekee suomalaisia kulttuuriavauksia tunnetuiksi ja laittaa avatut aineistot hyötykäyttöön. Tapahtuman aikana luodaan uusia kulttuurituotteita, palveluita ja palvelukonsepteja sekä ratkaisuja muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden konkreettisiin ongelmiin.

Hackathon tarjoaa sekä osallistujille että kulttuuriperintöorganisaatioille ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitua, solmia uusia yhteistyökuvioita sekä luoda uusia teoksia, palveluita ja konsepteja yhdessä tehden.

Tapahtuma starttaa 6.-8.2.2015, jonka jälkeen alkaa noin kuuden viikon kilpailutöiden työstöperiodi. Kilpailu huipentuu 26.3. järjestettävään gaalaan, jossa osallistujat esittelevät töitään ja töiden parhaimmistoa palkitaan!

Hackathonin järjestää AvoinGLAM-verkosto yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Aalto Media Factoryn kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana.

Kenelle?

Koodareille, graafisille suunnittelijoille, historioitsijoille, palvelumuotoilijoille, taiteilijoille, opiskelijoille, kaupunginosa-aktiiveille, kulttuurientusiasteille…

Hackathoniin voivat osallistua kaikki kulttuurista ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneet. Se on tarkoitettu erityisesti niille, joita kiinnostaa yhdessä tekeminen: moniammatillisen yhteistyön voimin toteutetaan monipuolisia ja loppuun hiottuja töitä digitaalisia kulttuuriaineistoja hyödyntäen.

Lisätietoja

hack4fi[a]gmail.com
Projektipäällikkö: Sanna Marttila, sanna.marttila[a]okf.fi, p. +358 40 144 21 03
Koordinaattori: Laura Sillanpää, laura.sillanpaa[a]okf.fi
#hack4fi

Aalto-yliopisto copyAMFavoinGLAMOKFOKM